in Algemeen

De garanties van een nieuwbouwwoning

De garanties van een nieuwbouwwoning

Of je nu op zoek bent naar een pand om te investeren of zelf in te wonen, de eerste vraag die je je wellicht stelt is ‘ga ik voor nieuwbouw of een oudere woning?’. Kies je met andere woorden voor sleutel-op-de-deurafwerking of toch eerder voor een totaalrenovatie? Solido Estate zet je op weg met enkele kanttekeningen.

Pessimist of realist?

Wie de huizenmarkt al even van ver bestudeerd heeft, merkt op dat oudere woningen – gebouwd voor 1960 – vaak heel wat karakter en charme uitstralen. Anderzijds is er aan oudere woningen vaak ook heel wat werk. Wie aan een renovatieproject wilt beginnen, maakt daarom best een pessimistische inschatting van de kosten. Er duiken namelijk altijd wel enkele onaangename verrassingen op tijdens de renovatie. Asbest, vochtproblemen, gebrekkige isolatie… Ga vooraf dus zeker eens met een architect naar het pand kijken om een goede inschatting te kunnen maken.

Nieuwbouw als waardevaste investering

Wie op zeker wilt spelen, kiest beter voor een nieuwbouwwoning. Nieuwbouwappartementen voldoen niet enkel aan de meest veeleisende bouwvoorschriften, maar zijn ook volledig conform de huidige wetgeving. Zo is het sanitair volledig conform de meest recente veiligheidsvoorschriften en zijn de elektrische installaties op-en-top gekeurd. In de eerste decennia zal je in een nieuwbouwwoning dus geen grote renovatiewerken op de agenda moeten zetten, en dus ook kosten besparen. Dankzij de wet Breyne ben je overigens de eerste tien jaar beschermd voor kosten eigen aan ernstige gebreken.

Wie een nieuwbouwwoning aankoopt, bepaalt eveneens zelf de afwerkingsgraad. Kies je voor luxe of minimalisme? Landelijke stijl of modernisme? Je bepaalt alles zelf. Een luxe die je vaak niet hebt bij oudere woningen. Een nieuwe woning stijgt bovendien sneller en meer in waarde dan een bestaand pand, waar de stijging vaak verhinderd wordt door renovatiekosten. Wie een hoog rendement wilt behalen – zeker bij investeren – kiest dus beter voor nieuwbouw.

Op zoek naar een nieuwbouwwoning om in te wonen of te investeren?
Neem dan contact op met Solido Estate, wij helpen u met een glimlach verder.